Du behöver

  • 1 l jordgubbar
  • 1 dl vin vitt mousserande
  • 1 dl strösocker

Jordgubbskräm:

6 st äggulor
1 dl strösocker
4 msk majsstärkelse
1 dl konc jordgubbssaft eller flädersaft
5 dl vispgrädde

Sockerkaka:

50 g smör
1.25 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0.5 st citron rivet skal
2 st ägg
2 dl strösocker

Garnera med:

limeskal strimlat

Gör så här

1
Sockerkaka: Smörj och bröa en avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.

2
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rivet citronskal.

3
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smörblandningen och rör försiktigt ner mjölblandningen. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter, innan den stjälps upp på ett sockrat smörpapper.

4
Jordgubbskräm: Vispa äggulor och socker pösigt i en skål. Rör ut majsstärkelsen i saften. Koka upp grädden i en kastrull. Vispa ner grädden i äggsmeten. Häll tillbaka äggsmetsblandningen i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den blir tjock och blank. Låt svalna i kallt vattenbad.

5
Ansa jordgubbarna (spara fyra hela jordgubbar till garnering) och dela dem i bitar. Blanda vin och socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna.

6
Skär sockerkakan i bitar som är 2×6 cm. Droppa vin över sockerkakan. Varva sockerkaka, jordgubbar och kräm i dessertglas. Avsluta med kräm och en jordgubbe. Strö över limeskal. Servera.