Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma
- 9 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl vaniljkräm av t ex Marsanpulver
Pensling:
ägg
Garnera med:
smält smör
strösocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen och dela den i två bitar. Rulla ut varje bit till en längd som delas i 12 bitar. Rulla till släta bullar och ställ dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 15 minuter.
4
Gör vaniljkrämen och häll den i en spritspåse. Gör en fördjupning i varje bulle och fyll med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i 15 minuter.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter. Låt svalna. Vid servering pensla bullarna med smör och doppa dem i socker.