Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl vaniljkräm av t ex Marsanpulver

Pensling:

ägg

Garnera med:

smält smör
strösocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen och dela den i två bitar. Rulla ut varje bit till en längd som delas i 12 bitar. Rulla till släta bullar och ställ dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 15 minuter.

4
Gör vaniljkrämen och häll den i en spritspåse. Gör en fördjupning i varje bulle och fyll med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i 15 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter. Låt svalna. Vid servering pensla bullarna med smör och doppa dem i socker.