Du behöver

  • 600 g rabarber
  • 2 dl råströsocker

Vaniljmousse:

2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 st ägg
2 msk strösocker

Mandelkakor:

100 g mandel skållad
1 dl strösocker
150 g smör
vetemjöl ca 3 1/2 dl

Garnera med:

citronmeliss

Gör så här

1
Skölj och skär rabarbern i 2 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull med rå-strösockret. Låt rabarber och socker smälta samman på låg värme. Låt svalna.

2
2. Vaniljmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Dela vanilj-stången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljstång och vanilj-frön i en kastrull och låt sjuda 5 minuter. Låt kallna först i vattenbad med kallt vatten och sedan i kylen. Ta bort vaniljstången.

3
3. Dela ägget i gula och vita. Vispa grädden med sockret och äggulan. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en kopp i mikron. Rör ner gelatinet i en tunn stråle i ägg- och gräddsmeten under omrörning.

4
4. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten. Låt moussen stå kallt fram till servering.

5
5. Mandelkakor: Mixa sönder mandeln till grova bitar tillsammans med sockret i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt smöret i bitar och mjölet. Arbeta ihop till en deg.

6
Forma degen till en rulle och låt den stå i kylen i 30 minuter. Skär rullen i 1/2-centimetertjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

7
Servera rabarberkompotten i dessertglas med en sked mousse och en kaka vid sidan. Garnera med citronmeliss.