Du behöver

  • 1 st surdegsbröd påse jästmix för
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 2 dl yoghurt mild naturell
  • 0.5 dl rapsolja
  • 0.5 dl brödsirap
  • 3 dl vatten

Ugn: 200°

2 bröd

Gör så här

1
Blanda jästmix, rågmjöl och 6 dl av vetemjölet i en skål. Värm yoghurt och vatten till 40°, använd termometer.

2
Häll degspadet i mjölet och tillsätt olja och sirap. Arbeta ihop till en deg, tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till två bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

4
Snitta bröden med vass kniv och låt dem jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i ca 35 minuter.