Du behöver
- 1 st surdegsbröd påse jästmix för
- 3 dl grovt rågmjöl
- 7.5 dl vetemjöl
- 2 dl yoghurt mild naturell
- 0.5 dl rapsolja
- 0.5 dl brödsirap
- 3 dl vatten
Ugn: 200°
2 bröd
Gör så här
1
Blanda jästmix, rågmjöl och 6 dl av vetemjölet i en skål. Värm yoghurt och vatten till 40°, använd termometer.
2
Häll degspadet i mjölet och tillsätt olja och sirap. Arbeta ihop till en deg, tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till två bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4
Snitta bröden med vass kniv och låt dem jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i ca 35 minuter.