Du behöver
- 100 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 4 dl mjölk
- 4 dl vatten
- 0.5 dl brödsirap
- 1 msk salt
- 1 dl linfrö krossat
- 10 dl rågsikt
- vetemjöl ca 10 dl
Ugn: 225°
10 kakor
Gör så här
1
Smula ner jästen i en stor skål. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt sirap, salt, krossat linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla eller tryck ut dem till runda kakor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i ca 15 minuter.