Du behöver

  • 100 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 0.5 dl brödsirap
  • 1 msk salt
  • 1 dl linfrö krossat
  • 10 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 10 dl

Ugn: 225°

10 kakor

Gör så här

1
Smula ner jästen i en stor skål. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt sirap, salt, krossat linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla eller tryck ut dem till runda kakor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i ca 15 minuter.