Du behöver

Det här behövs till 20 st:

5 dl färdig nyponsoppa
50 g jäst
0.5 dl rapsolja
1 dl kesella 1 % fett
1 dl vetegroddar
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
5.5 dl vetemjöl

Till utbakningen;

1 dl vetemjöl om degen kladdar

Garnera med:

0.5 dl vetegroddar

Ugn: 250º

20 bullar

Gör så här

1
Värm nyponsoppan till fingervärme. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med den ljumma nyponsoppan. Tillsätt olja, kesella, vetegroddar och salt.

2
Arbeta in grahamsmjölet och 2/3 av vetemjölet. Låt degen vila övertäckt i ca 30 minuter. Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta samman degen. Skrapa ned degen på mjölat bord och använd extra vetemjöl om du behöver under utbakningen.

3
Dela degen i 20 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i drygt 30 minuter.

4
Pensla bullarna med vatten och strö en nypa vetegroddar på varje bulle.

5
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Bullarna kan frysas.


Kommentar:
Vetegroddarna ger tillskott av protein, E- och B-vitamin samt mineraler – bara nyttigheter.