10 bitar
Du behöver
- 175 g smör eller margarin
- 3 ⅓ dl socker
- 3 ägg
- 4 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 dl vispgrädde
- 1 apelsin, pressad saft
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
Garnera med:
50 g mörk choklad
Ugn: 175°
Gör så här
1
Rör rumstempererat smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten.
2
Tillsätt grädde och apelsinsaft och blanda ihop. Häll över hälften av smeten i en annan skål och blanda med siktad kakao. Rör ner vaniljsocker i den ljusa smeten
3
Klicka hälften av den ljusa smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 l.
4
Klicka i chokladsmeten och avsluta med resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel i smeten så kakan blir marmorerad.
5
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Är stickan torr, då är kakan färdig. Låt kakan stå i 10 minuter innan den stjälps upp. Garnera den kalla kakan med smält choklad.