10 bitar

Du behöver

  • 175 g smör eller margarin
  • 3 ⅓ dl socker
  • 3 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Garnera med:

50 g mörk choklad

Ugn: 175°

Gör så här

1
Rör rumstempererat smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten.
2
Tillsätt grädde och apelsinsaft och blanda ihop. Häll över hälften av smeten i en annan skål och blanda med siktad kakao. Rör ner vaniljsocker i den ljusa smeten
3
Klicka hälften av den ljusa smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 l.
4
Klicka i chokladsmeten och avsluta med resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel i smeten så kakan blir marmorerad.
5
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Är stickan torr, då är kakan färdig. Låt kakan stå i 10 minuter innan den stjälps upp. Garnera den kalla kakan med smält choklad.