Du behöver
- 1.25 dl grädde
- 25 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 msk socker
- 1 st ägg
- 0.5 tsk kardemumma malen
Fyllning:
75 g smör eller margarin
0.75 dl socker
1 dl hasselnötter hackade
Pensling:
ägg
pärlsocker
nötter hackade
Ugn: 200°
Gör så här
1
Värm grädden till 37°. Tillsätt jästen och rör tills den lösts upp. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt salt, socker, grädden, ägg och kardemumma. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
2
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta och bred på fyllning. Rulla ihop degen från långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klipp jack i rullarna och vik flikarna växelvis åt vänster och höger.
4
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och nötter. Grädda i ca 15 minuter.