Du behöver

  • 200 g sötmandel
  • 4 st ägg
  • 2.25 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Kolasås:

3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk kakao

Garnera med:

2 dl vispgrädde
clementinklyfta

Ugn: 175°

8 bitar

Gör så här

1
Mal mandeln med mandelkvarn. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum.

2
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda mandeln med potatismjöl och rör ner. Vänd sedan ner äggvitorna.

3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i 40 minuter.

4
Låt kakan svalna och dela den sedan i två bottnar. Koka ihop grädde, socker, sirap och kakao till en tjock sås, ca 25 minuter.

5
Lägg ihop tårtan med sås mellan bottnarna och ovanpå. Låt stå svalt till servering. Garnera med grädde och clementinklyftor.