Du behöver
- 200 g sötmandel
- 4 st ägg
- 2.25 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
Kolasås:
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk kakao
Garnera med:
2 dl vispgrädde
clementinklyfta
Ugn: 175°
8 bitar
Gör så här
1
Mal mandeln med mandelkvarn. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum.
2
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda mandeln med potatismjöl och rör ner. Vänd sedan ner äggvitorna.
3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i 40 minuter.
4
Låt kakan svalna och dela den sedan i två bottnar. Koka ihop grädde, socker, sirap och kakao till en tjock sås, ca 25 minuter.
5
Lägg ihop tårtan med sås mellan bottnarna och ovanpå. Låt stå svalt till servering. Garnera med grädde och clementinklyftor.