Du behöver

  • 1.5 dl rågkross
  • 5 dl kokande vatten
  • 1 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 0.5 dl linfrö
  • vetemjöl ca 12 dl

Ugn: 250°

Gör så här

1
Lägg rågkross i en skål. Häll på kokande vatten och låt stå i 2 timmar.

2
Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen med mjölken och häll ner i rågkrossen. Tillsätt olja, salt, sirap, linfrö och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper kanten. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den till en längd. Dela längden i 22 bitar och rulla varje bit till en bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i 8 minuter.