Du behöver
- 1.5 dl rågkross
- 5 dl kokande vatten
- 1 dl mjölk
- 50 g jäst
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 0.5 dl linfrö
- vetemjöl ca 12 dl
Ugn: 250°
Gör så här
1
Lägg rågkross i en skål. Häll på kokande vatten och låt stå i 2 timmar.
2
Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen med mjölken och häll ner i rågkrossen. Tillsätt olja, salt, sirap, linfrö och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper kanten. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den till en längd. Dela längden i 22 bitar och rulla varje bit till en bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i 8 minuter.