Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g smör eller margarin
- 2 msk honung
- 2 tsk salt
- 1 dl solroskärnor
- 4 dl grahamsmjöl
- 7.5 dl vetemjöl
Pensling:
mjölk
solroskärnor
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölk och smör till 37° och häll över jästen och rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt honung, salt, solroskärnor, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut den till en kaka som täcker långpannan. Lägg över degen i långpanna som är täckt med bakplåtspapper.
4
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Pensla med mjölk och strö på solroskärnor. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna och bryt i rutor.