12 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g smör eller margarin
- 1 msk ljus sirap
- 1 tsk salt
- 2 ½ dl havregryn
- 7 dl rågsikt
- 3 dl vetemjöl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen och rör tills den lösts upp.
2
Klicka i rumstempererat smör och tillsätt sirap, salt, havregryn, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla varje bit till en bulle som plattas ut till en tekaka. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
4
Pensla tekakorna med vatten och strö på havregryn. Grädda i ca 15 minuter.