Du behöver
- 100 g smör
- 1.2 l vatten eller mjölk
- 2 pkt jäst
- 1 msk salt
- 0.75 dl sirap
- 1.5 msk brödkrydda
- 2 kg rågsikt (1 påse)
4 limpor
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till fingervarmt.
2
Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan.
3
Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjöl men spara lite av mjölet till utbaket.
4
Knåda degen ett par minuter och låt den jäsa i 30 minuter.
5
Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i fyra delar. Forma till limpor och lägg dem på en pappersklädd långpanna.
6
Nagga dem och pensla limporna med smält smör. Jäs dem i 25 minuter.
7
Grädda limporna på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.