Du behöver

  • 100 g smör
  • 1.2 l vatten eller mjölk
  • 2 pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 0.75 dl sirap
  • 1.5 msk brödkrydda
  • 2 kg rågsikt (1 påse)

4 limpor

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till fingervarmt.

2
Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan.

3
Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjöl men spara lite av mjölet till utbaket.

4
Knåda degen ett par minuter och låt den jäsa i 30 minuter.

5
Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i fyra delar. Forma till limpor och lägg dem på en pappersklädd långpanna.

6
Nagga dem och pensla limporna med smält smör. Jäs dem i 25 minuter.

7
Grädda limporna på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.