Du behöver
- 7.5 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bikarbonat
- 2.5 msk pepparkakskrydda Santa Maria
- 1 msk vaniljsocker
- 100 g mandelspån
- 200 g smör
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl vatten
- 3 dl strösocker
Ugn: 200º
Gör så här
1
Blanda mjöl, bikarbonat, kryddor, vaniljsocker och mandelspån i en degbunke.
2
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och socker. Låt svalna.
3
Häll smörblandningen över mjölblandningen och blanda ihop till en deg.
4
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ordentligt med lite extra mjöl. Ta inte för mycket mjöl, degen stelnar i kylen.
5
Dela degen i tre delar och forma varje del till en rulle. Platta till rullarna, så att de blir rektangulära. Vira in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylen till nästa dag.
6
Skär ca 3 mm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda dem ca 6 minuter i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler och förvara dem sedan i burkar med tättslutande lock. De går även bra att frysa.