Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 2 st saffran kuvert
- 1 st sockerbit
- 250 g kesella lätt
- 1.5 dl socker
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl ca 17 dl
Pensling:
russin
ägg
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i dela den i två bitar. Rulla varje bit till en längd och dela varje längd i 20 bitar.
4
Rulla ut varje bit och forma lussebullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Tryck ner russin och pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda i 10 minuter.