Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten 37
  • 1 tsk salt
  • 2.5 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl hasselnötter
  • 15 st aprikoser torkade
  • 10 st fikon torkade
  • 8.5 dl vetemjöl

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula jästen i en skål och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt salt, grahamsmjöl, rågmjöl, nötter, grovt hackade aprikoser och fikon.

2
Rör till en lös smet och låt vila övertäckt i 20 minuter. Tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut degen till plattor och rulla ihop dem.

4
Lägg bröden med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5
Sätt in bröden i ugnen, sänk värmen till 200° och grädda i 25 minuter.


Kommentar:
Gott till fruktbrödet är ost med mycket smak exempelvis blå- eller grönmögelost med färska fikon.