Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten 37
- 1 tsk salt
- 2.5 dl grahamsmjöl
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl hasselnötter
- 15 st aprikoser torkade
- 10 st fikon torkade
- 8.5 dl vetemjöl
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt salt, grahamsmjöl, rågmjöl, nötter, grovt hackade aprikoser och fikon.
2
Rör till en lös smet och låt vila övertäckt i 20 minuter. Tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut degen till plattor och rulla ihop dem.
4
Lägg bröden med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Sätt in bröden i ugnen, sänk värmen till 200° och grädda i 25 minuter.
Gott till fruktbrödet är ost med mycket smak exempelvis blå- eller grönmögelost med färska fikon.