Du behöver

  • 50 g jäst
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 2 st saffran kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 13 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl mandel mald

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i sex lika stora bitar. Rulla ut fyra av bitarna till längder som är 50 cm långa. Sno dem två och två till snoddar och forma dem kransar. Lägg över dem på två plåtar med bakplåtspapper.

4
Rulla de sista 2 bitarna till bullar och lägg dem i mitten av kransarna. Platta till dem lätt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5
Fyllning: Rör ihop rumstempererat smör, socker och mandel. Gör små hål i mittbullen på kakorna och tryck ner fyllningen i hålen. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 15 minuter.