Du behöver
- 1 pkt jäst (50 g)
- 3 dl lättmjölk filmjölk eller vatten
- 1 msk matfett eller olja
- 1 tsk salt
- 1 tsk brödkrydda
- 2.5 dl grovt rågmjöl
- 3.5 dl vetemjöl + ca 2 msk till utbakning
- 0.5 dl havrekli
Pensling:
filmjölk
sesamfrön
Ugn: 225º
Gör så här
1
Dag 1: Degen ska bakas på kall vätska Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, matfett, salt brödkryddor, mjöl, havrekli, och arbeta till en smidig deg.
2
Ta upp degen på mjölat bord och forma till en längd. Dela längden i tolv bitar som formas till bullar. Lägg bullarna i en smord bakform som rymmer 1 3/4 l. Sätt en plastpåse runt formen och låt den stå i kylen över natten.
3
Dag 2: Ta av plastpåsen och låt formen stå framme 10 minuter i rumstemperatur innan brödet ska gräddas. Pensla bullarna och strö på sesamfrön.
4
Ställ in formen i kall ugn och sätt på ugnen på 225º. Grädda i ca 30 minuter. Stjälp upp och låt brödet kallna under bakduk. Brödet kan frysas.