Du behöver

  • 12 st pilgrimsmussla färska eller frysta
  • flingsalt
  • 2 msk rapsolja

Palsternackspuré:

250 g potatis ca 3 st
250 g palsternacka ca 3 st
1 msk smör
1 dl mjölk
1 tsk pressad citronsaft
salt vitpeppar

Dressing:

0.5 dl rapsolja
0.5 st citron rivet skal
0.5 st chilipeppar röd spansk
2 msk hackad dill

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Palsternackspuré: Skala och skär potatis och palsternackor i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Slå av vattnet och mosa dem med en ballongvisp i en skål. Värm mjölken och tillsätt smör och mjölk under vispning. Smaksätt purén med citronsaft, salt och peppar.

2
Öppna de färska pilgrimsmusslor med en spetsig kniv. Skär mot den platta skalsidan och lossa muskeln. Öppna musslan och skär loss musslan från den skålade skalet. Ta bort romsäcken och dra loss hinnorna runt om. Torka av musslorna med hushållspapper. Rengör 4 skålade musselskal eller formar i porslin till serveringen och lägg dem på ett stort fat. De frusna musslorna tinas och torkas av.

3
Hetta upp en stekpanna så att den är riktigt varm. Tillsätt oljan och halstra musslorna, ca 1/2 minut per sida, så att de får en vacker färg. Salta. Lägg över musslorna i musselskalen eller formarna.

4
Dressing: Blanda rapsolja med rivet citronskal, finhackad chili och dill. Skeda dressingen över musslorna. Spritsa purén runt om och servera genast.