Du behöver
- 1 dl mjölk
- 2 msk flytande fett
- 25 g jäst 1
- 0.5 st ägg
- 1 krm salt
- 2 tsk sötningsmedel eller rörsocker strö-
- 3 dl vetemjöl
Strössel:
0.5 dl sötningsmedel eller rörsocker strö-
0.5 dl sötmandel eller solroskärnor
2 msk flytande fett
Pensling:
0.5 st ägg
Ugn: 225º
Gör så här
1
Värm mjölk och flytande fett till 37º. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt hälften av det uppvispade ägget (spara resten till pensling), salt, sötningsmedel och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i övertäckt bunke i 45 minuter.
2
Tillsätt mer mjöl och arbeta samman till en slät deg. Kavla ut degen till en platta som är 22 cm diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper och fördela strösslet ovanpå.
3
Vik in en dryg centimeter av degen runt om och tryck till kanten med en gaffel. Låt kakan jäsa i ca 40 minuter. Pensla kakan med resten av ägget och grädda på andra falsen nerifrån i ca 15 minuter.
Om du är laktosintolerant använd havredryck och mjölkfritt fett.