Du behöver
- 1 l vatten 37
- 50 g jäst
- 2 msk brödkrydda malda
- 1 msk salt
- 0.75 dl honung
- 100 g smör mjukt
- 1 st lantbrödsmjöl
Ugn:175°
Det här behövs till 4 limpor:
Gör så här
1
Häll det ljumma vattnet i degskålen till köksmaskinen. Smula ner jästen och tillsätt brödkryddor, salt, honung, smör i klickar och till sist nästan allt mjöl. Spara ca 1 dl till utbakningen. Låt maskinen arbeta minst 10 minuter. Täck över degen och låt den jäsa 1 timme.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 4 delar. Platta till degbitarna och rulla ihop till limpor. Placera dem på tvären i en långpanna med bakplåtspapper. Lägg gärna remsor av bakplåtspapper mellan limpor, så är det lättare att skilja bröden åt.
3
Jäs bröden under bakduk, ca 40 minuter. Grädda limporna i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt bröden kallna på bakgaller under bakduk.
Bröden går bra att frysa!