Du behöver

  • 1 l vatten 37
  • 50 g jäst
  • 2 msk brödkrydda malda
  • 1 msk salt
  • 0.75 dl honung
  • 100 g smör mjukt
  • 1 st lantbrödsmjöl

Ugn:175°

Det här behövs till 4 limpor:

Gör så här

1
Häll det ljumma vattnet i degskålen till köksmaskinen. Smula ner jästen och tillsätt brödkryddor, salt, honung, smör i klickar och till sist nästan allt mjöl. Spara ca 1 dl till utbakningen. Låt maskinen arbeta minst 10 minuter. Täck över degen och låt den jäsa 1 timme.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 4 delar. Platta till degbitarna och rulla ihop till limpor. Placera dem på tvären i en långpanna med bakplåtspapper. Lägg gärna remsor av bakplåtspapper mellan limpor, så är det lättare att skilja bröden åt.

3
Jäs bröden under bakduk, ca 40 minuter. Grädda limporna i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt bröden kallna på bakgaller under bakduk.


Kommentar:
Bröden går bra att frysa!