Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk apelsinskal rivet
  • 4 st äggulor

Gratinering:

strösocker

Apelsinsallad:

2 st apelsiner
2 msk florsocker
1 msk citronmeliss hackad

Ugn: 150° och grill 250°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en vass kniv.

2
Lägg vaniljstång- och frön i en kastrull tillsammans med vispgrädde, mjölk, socker och apelsinskal. Låt koka upp och sedan dra under lock vid sidan om spisen i ca 15 minuter.

3
Vispa upp äggulorna i en bunke och häll över den ljumma gräddblandningen och vispa lätt. Sila smeten genom finmaskig sil och fördela i 4 portionsformar à 1 1/2 dl.

4
Ställ formarna i en till hälften vattenfylld ugnsfast form. Grädda dem i ca 45 minuter eller tills de precis stannat. Låt kallna.

5
Gratinering: Sätt ugnen på 250° grillvärme eller använd en gasolbrännare. Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och gratinera högt upp i ugnen tills sockret har smält och fått lite färg eller bränn med låga över sockret tills det smälter och får färg.

6
Apelsinsallad: Skala apelsinerna med kniv så att den vita hinnan under skalet inte kommer med. Skär ut hinnfria filéer och skär dem i bitar. Lägg apelsinbitarna i en skål med florsocker och citronmeliss och rör om. Servera salladen till crème brûléen.