Du behöver
- 1.5 kg äpplen av syrlig sort
- 2.5 dl vatten
- 4.5 dl strösocker
- 0.5 st citron pressad saft
- 2 tsk ingefära riven
- 2 st stjärnanis
- 1 krm natriumbensoat
Det här behövs:
Gör så här
1
Skölj äpplena och klyfta dem med skal och kärnhus. Koka dem i vattnet tills de är mjuka, ca 10 minuter. Passera äpplena genom passervagga eller i köksmaskinens passertillsats. Har du ingen passervagga eller passertillsats till köksmaskinen kan du passera äpplena genom en grovmaskig sil.
2
Häll tillbaks moset i grytan och tillsätt socker, ingefära och stjärnanis. Låt moset koka upp under omrörning. Blanda natriumbensoat med lite av moset och rör ner i resten av moset.
3
Häll upp äppelmoset i varma burkar. Sätt på lock och låt svalna. Förvara i kyl. Moset går bra att frysa utan konserveringsmedel. Låt moset kallna och frys in i plastburkar. Ta bort stjärnanisen innan infrysning.
Knyt ett vackert band om burken och ta med dig istället för en blomma nästa gång du är bjuden fest!