Du behöver

  • 1.5 kg äpplen av syrlig sort
  • 2.5 dl vatten
  • 4.5 dl strösocker
  • 0.5 st citron pressad saft
  • 2 tsk ingefära riven
  • 2 st stjärnanis
  • 1 krm natriumbensoat

Det här behövs:

Gör så här

1
Skölj äpplena och klyfta dem med skal och kärnhus. Koka dem i vattnet tills de är mjuka, ca 10 minuter. Passera äpplena genom passervagga eller i köksmaskinens passertillsats. Har du ingen passervagga eller passertillsats till köksmaskinen kan du passera äpplena genom en grovmaskig sil.

2
Häll tillbaks moset i grytan och tillsätt socker, ingefära och stjärnanis. Låt moset koka upp under omrörning. Blanda natriumbensoat med lite av moset och rör ner i resten av moset.

3
Häll upp äppelmoset i varma burkar. Sätt på lock och låt svalna. Förvara i kyl. Moset går bra att frysa utan konserveringsmedel. Låt moset kallna och frys in i plastburkar. Ta bort stjärnanisen innan infrysning.


Kommentar:
Knyt ett vackert band om burken och ta med dig istället för en blomma nästa gång du är bjuden fest!