Du behöver

  • 5 dl lingon rensade

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
100 g pekannötter
2 msk strösocker
100 g smör
1 st äggula
2.5 msk kallt vatten

Sås:

1.5 dl farinsocker mjukt
1.5 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
30 g mörk choklad 70%
1 msk vaniljsocker
100 g smör

Ugn: 225°

Det här behövs till 10 port:

Gör så här

1
Lägg vetemjöl, pekannötter och socker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till smulor. Tillsätt smör, äggula och vatten, och kör tills det bildas en degboll.

2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt stå kallt ca 30 minuter. Nagga pajbottnen med en gaffel och grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna.

3
Blanda farinsocker, sirap och grädde i en kastrull. Koka på medelvärme utan lock under omrörning, 10–15 minuter, tills du får en mjuk kolasmet. Gör kulprovet!

4
Ta kastrullen från plattan och tillsätt choklad, vaniljsocker och smör, och rör tills smeten blir jämn.

5
Bred ut lite mer än hälften av lingonen i pajskalet och häll kolasåsen över. Fördela resten av lingonen ovanpå. Låt pajen stå kallt till serveringen. Snöa över lite florsocker.


Kommentar:
Kulprovet
Häll en droppe smet i ett glas med kallt vatten. Kan du ta upp och rulla en mjuk kula, då är smeten perfekt.