Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl jyttemjöl

Exempel på smaksättning:

solrosfrön
lingon (om du kommit tillräckligt långt i dieten för att få äta små mängder bär)

8 bitar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader celcius.

2
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.

3
Finfördela smöret i mjölblandningen.

4
Blanda i solrosfrö/lingon/annan smaksättning.

5
Blanda i vattnet (knåda inte degen, utan rör ihop den så snabbt som möjligt).

6
Fördela degen jämnt i en pajform (27cm), eller dela degen i två delar och fördela den på en vanlig plåt. Glöm inte att smörja formen/plåten eller använda bakplåtspapper.

7
Skär skåror i brödet (8 bitar) och nagga med gaffel.

8
Grädda brödet i mitten av ugnen i ungefär 15-20 min.

9
Personligen tycker jag att brödet smakar bäst dagen efter, eller då det svalnat (till skillnad från scones som smakar bäst varma).


Kommentar:
Jyttemjöl (naturligt glutenfritt)
Du hittar detta mjöl i alla välsorterade matvaruaffärer och är ett mjöl av råris, bovete, majs, betfibrer, psylliumskal, johannesbrödkärnmjöl, xantangummi och tarakärnmjöl.