Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1.5 dl socker
- 0.5 tsk salt
- 1 st äggula
- vetemjöl ca 15 dl
Fyllning:
125 g smör eller margarin
1 dl socker
2 tsk kardemumma malen
125 g mandelmassa
Pensling:
1 st ägg
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smör och häll i mjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp.
2
Tillsätt socker, salt, äggula och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop smör, socker och kardemumma och riv mandelmassan. Ta up degen på bakbord och dela i två bitar.
4
Kavla ut varje bit till en avlång platta och bred på fyllning. Strö över riven mandelmassa. Vik degen dubbel och skär i 1–2 cm breda remsor.
5
Snurra ihop remsorna till en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 8 minuter.