Kyckling Marengo

Du behöver 1 st kyckling ca 1,3 kg salt svartpeppar 3 msk vetemjöl 1 tsk basilika 1 tsk timjan 2 msk smör 1 dl vitt...

Du behöver

  • 1 st kyckling ca 1,3 kg
  • salt svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin fylligt och smakrikt
  • 2 dl vispgrädde
  • 375 g tomater krossade
  • 0.5 st chilipeppar urkärnad och finhackad
  • 250 g smålök
  • 250 g champinjoner färska
  • 0.5 msk vetemjöl
  • 1 dl mellangrädde
  • 0.5 st aprikoser burk

Gräddsås:

sky ca 2 dl silad från stekningen,
2 dl hönsbuljong av tärning
2.5 msk vetemjöl
2 msk vermouth vit
2 dl matlagningsgrädde
salt peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Stycka kycklingen i portionsbitar, salta och peppra. Vänd dem i mjöl blandat med basilika och timjan.

2
Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över i en traktörpanna. Skölj ur stekpannan med lite hett vatten och häll över kycklingen. Tillsätt vin, grädde, tomater och chilipeppar. Låt kycklingen sjuda i ca 25 minuter, tills den är genomstekt.

3
Lägg ner smålöken i en skål och häll över kokande vatten. Häll av vattnet efter 1 minut och spola av löken med kallt vatten. Skala löken.

4
Ansa champinjonerna och dela dem i halvor. Stek lök och champinjoner i smör i en stekpanna tills den får lite färg. Lägg över i traktörpannan. Låt sjuda 5 minuter. Smaka av och servera grytan med kokt ris, sallad och gärna bröd att suga upp den goda såsen med.

5
Skaka samman mjölet med grädde och rör ner det i grytan. Lägg i avrunna aprikoser och låt grytan småputtra i ytterligare några minuter. Bjud grytan tillsammans med luftigt ris.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top