Du behöver

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
0.5 dl mannagryn finmalda
2 msk strösocker
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning:

4 st äpplen t ex Ingrid Marie
1 dl råströsocker
1 msk färsk ingefära
0.5 st citron pressad saft

Maräng:

4 st äggvitor
1.5 dl strösocker
2 tsk citron pressad saft

Garnera med:

citronmeliss

Ugn: 225+175°

Det här behövs till 8–10 port:

Gör så här

1
Mixa samman vetemjöl, mannagryn, socker, smör och vatten. Forma degen till en boll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Låt formen stå i kylen i minst 30 minuter.

2
Nagga botten på pajdegen med en gaffel. Grädda i 225° i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

3
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Sjud äppelbitarna i en gryta tillsammans med råströsocker, ingefära och citronsaft till ett fast mos med mjuka bitar. Fördela moset i pajskalet.

4
Vispa äggvitorna till ett fast skum i en bunke. Rör ner sockret och citronsaften i äggviteskummet. Spritsa marängsmeten över äppelmoset och grädda i 175° mitt i ugnen tills marängen får fin färg, 8–10 minuter. Servera pajen ljummen. Garnera med några blad citronmeliss.