Du behöver
- 75 g margarin laktosfritt
- 5 dl mjölk (alternativt havredryck)
- 1 pkt jäst (50 g)
- 2 msk ljus sirap
- 2 tsk salt
- 2 dl pumpakärnor
- 7 dl havregryn
- 6.5 dl vetemjöl
Pensla med:
2 msk pumpakärnor
Ugn: 225°
Det här behövs till 4 bröd:
Gör så här
1
Smält fettet och blanda med mjölken. Rör om och låt bli fingervarmt (37°). Smula jästen och rör ut med degspadet.
2
Tillsätt sirap, salt, pumpakärnor, havregryn och ca 5 dl av vetemjölet.
3
Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter.
4
Arbeta ihop degen efter jäsningen med lite mer mjöl. Degen ska gå att hantera, men ändå vara ganska lös.
5
Skrapa ned degen på mjölat bord och knåda samman. Rulla ut till en längd och skär i fyra bitar.
6
Lägg bitarna på en bakpapperstäckt plåt och klappa ut till runda kakor, 12–13 cm i diameter. Nagga ovansidan med en gaffel.
7
Låt bröden jäsa övertäckta på plåten i ca 40 minuter. Pensla med vatten och strö över pumpakärnor.
8
Grädda till lagom färg i ca 14 minuter på andra falsen nedifrån. Låt kallna i bakduk. Frys in det som inte går åt samma dag.