Du behöver

  • 75 g margarin laktosfritt
  • 5 dl mjölk (alternativt havredryck)
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 7 dl havregryn
  • 6.5 dl vetemjöl

Pensla med:

2 msk pumpakärnor

Ugn: 225°

Det här behövs till 4 bröd:

Gör så här

1
Smält fettet och blanda med mjölken. Rör om och låt bli fingervarmt (37°). Smula jästen och rör ut med degspadet.

2
Tillsätt sirap, salt, pumpakärnor, havregryn och ca 5 dl av vetemjölet.

3
Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter.

4
Arbeta ihop degen efter jäsningen med lite mer mjöl. Degen ska gå att hantera, men ändå vara ganska lös.

5
Skrapa ned degen på mjölat bord och knåda samman. Rulla ut till en längd och skär i fyra bitar.

6
Lägg bitarna på en bakpapperstäckt plåt och klappa ut till runda kakor, 12–13 cm i diameter. Nagga ovansidan med en gaffel.

7
Låt bröden jäsa övertäckta på plåten i ca 40 minuter. Pensla med vatten och strö över pumpakärnor.

8
Grädda till lagom färg i ca 14 minuter på andra falsen nedifrån. Låt kallna i bakduk. Frys in det som inte går åt samma dag.