Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 10.5 dl vetemjöl
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1.5 dl rågmjöl surdeg av
  • 0.5 msk brödsirap
  • 7 g jäst
  • 1 msk salt
  • 150 g valnötskärnor

Ugn: 250° och 200°

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Häll vatten, vetemjöl, rågmjöl, surdeg, sirap och jäst i degbunken till köksmaskinen och arbeta degen med degkrokarna, ca 10 minuter.

2
Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.

3
Tillsätt valnötskärnorna och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta, ca 1 timme.

4
Klipp små jack i bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk temperaturen direkt till 200°. Grädda bröden, ca 35 minuter.

5
Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.


Kommentar:
Använd solroskärnor istället för valnötskärnor, om du föredrar det.

Knaprig yta får du också genom att spraya vatten på brödet i slutet av gräddningen.