Du behöver
- 5 dl vatten
- 10.5 dl vetemjöl
- 4 dl grovt rågmjöl
- 1.5 dl rågmjöl surdeg av
- 0.5 msk brödsirap
- 7 g jäst
- 1 msk salt
- 150 g valnötskärnor
Ugn: 250° och 200°
Det här behövs till 2 bröd:
Gör så här
1
Häll vatten, vetemjöl, rågmjöl, surdeg, sirap och jäst i degbunken till köksmaskinen och arbeta degen med degkrokarna, ca 10 minuter.
2
Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.
3
Tillsätt valnötskärnorna och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta, ca 1 timme.
4
Klipp små jack i bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk temperaturen direkt till 200°. Grädda bröden, ca 35 minuter.
5
Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.
Använd solroskärnor istället för valnötskärnor, om du föredrar det.
Knaprig yta får du också genom att spraya vatten på brödet i slutet av gräddningen.