Du behöver

Dag 1:

3 dl rågmjöl surdeg av
1.5 l vatten
4.25 dl rågkärnor krossade
8 dl grovt rågmjöl
12.5 dl vetemjöl
2 msk salt

Dag 2:

5 dl vatten
7 dl rågkärnor krossade
9 dl grovt rågmjöl

Ugn: 200°

Det här behövs till 3 bröd:

Gör så här

1
Dag 1: Blanda surdeg, vatten, rågkärnor, rågmjöl, vetemjöl och salt i degbunken till köksmaskinen. Arbeta samman ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt i 1 dygn.

2
Dag 2: Tillsätt degen från dag 1: vatten, rågkärnor och rågmjöl. Arbeta degen ordentligt. Fördela den i tre avlånga väl smorda brödformar à 2 liter. Låt dem jäsa under bakduk i ca 5 timmar.

3
Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Låt svalna på galler. Skär bröden i tunna skivor vid serveringen med brödkniv eller på skärmaskin.


Kommentar:
Grova surdegsbröd med råg ger en stabilare och jämnare blodsockernivå, jämfört med vita luftiga bröd, som snabbt höjer blodsockret.