Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk sirap (för att ge jästen näring)
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk linfrön krossade
  • 4 dl havrekli
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1 3/4 dl vetemjöl + 1 1/2-2 dl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen och rör ut den med det värmda degspadet (vatten och olja).

2
Tillsätt sirap, salt, linfrön, havrekli, havregryn, grahamsmjöl och 1 3/4 dl vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

3
Pudra över degen med lite mer mjöl och arbeta samman efter jäsningen. Du avgör själv när degen känns lagom för att skrapas ned i en smord långpannan med måtten 20×30 cm.

4
Mjöla handen och tryck ut degen jämnt i formen. Sporra ut 24 rutor och nagga med en gaffel. Låt jäsa i ca 30 minuter till och grädda sedan på mittfalsen i knappt 20 minuter. Brödet kan frysas.