Du behöver

  • 0.5 g saffran
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl sirap vit
  • 1 st ägg
  • dinkelmjöl siktat

Pensling:

25 g smör smält
1.5 dl strösocker
0.5 st apelsin rivet skal

Ugn: 225°

Gör så här

1
Stöt saffranet smuligt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 35°.

2
Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och saffranet. Rör ner salt, sirap och ägg.

3
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, ca 40 minuter.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och rulla ut till längder. Dela längderna i 15 delar vardera och rulla dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 20–30 minuter.

5
Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt dem svalna på bakgaller. Pensla med smält smör och doppa dem sedan i strösocker blandat med rivet apelsinskal.


Kommentar:
Om bullarna ska frysas – vänta med pensling och apelsinsockerdekoration till serveringen.