Du behöver
- 0.5 g saffran
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 25 g jäst för söta degar
- 0.5 tsk salt
- 1 dl sirap vit
- 1 st ägg
- dinkelmjöl siktat
Pensling:
25 g smör smält
1.5 dl strösocker
0.5 st apelsin rivet skal
Ugn: 225°
Gör så här
1
Stöt saffranet smuligt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 35°.
2
Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och saffranet. Rör ner salt, sirap och ägg.
3
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, ca 40 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och rulla ut till längder. Dela längderna i 15 delar vardera och rulla dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 20–30 minuter.
5
Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt dem svalna på bakgaller. Pensla med smält smör och doppa dem sedan i strösocker blandat med rivet apelsinskal.
Om bullarna ska frysas – vänta med pensling och apelsinsockerdekoration till serveringen.