Du behöver

  • 2.5 dl farinsocker
  • 0.75 dl ljus sirap
  • 0.75 dl vatten
  • 150 g smör
  • 8 dl glutenfri mjölmix
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk kanel malen
  • 0.5 msk kryddnejlikor malda
  • 0.75 msk bikarbonat

Ugn: 175°

Gör så här

1
Koka upp farinsocker, sirap och vatten, och rör i fettet som du först har skurit i ett par, tre bitar. Låt fettet smälta och ställ sedan kastrullen åt sidan tills innehållet har kallnat utan omrörning.

2
Tillsätt mjölmixen blandad med kryddor och bikarbonat. Arbeta degen väl innan du formar till en deg, lägger i plastfolie och låter vila i kylen över natten.

3
Pudra bordet med mjölmix. Dela upp degen vid utbakningen så har du lättare att kavla den tunt och ta ut figurer med mått.

4
Lägg ut kakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen till lagom färg, ca 10 minuter.

5
Låt pepparkakorna svalna av innan du flyttar över dem på galler. Förvara i burkar med tättslutande lock.


Kommentar:
Istället för ingefära, kanel och kryddnejlika går det bra att använda 2 1/2 msk mald pepparkakskrydda.