Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 2.5 dl lättmjölk
- 0.75 dl flytande fett eller 75 g smör
- 0.5 dl råsocker strö-, alternativt sötningsmedel strö-
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk apelsinskal rivet
- 3 dl grahamsmjöl
- 2.5 dl vetemjöl
Pensla med:
ägg uppvispat
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula jästen och rör ut den med mjölken som först värmts tillsammans med flytande fett. Du kan använda rumstempererat fast fett också och arbeta in det i degen tillsammans med grahamsmjölet.
2
Tillsätt socker, salt och apelsinrasp, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa upp i övertäckt bunke i ca 30 minuter.
3
Tillsätt så mycket vetemjöl du behöver för att kunna hantera degen.
4
Dela degen i två delar och sedan varje halva i tre bitar.
5
Rulla ut varje bit till längder 25–26 cm långa och fläta samman.
6
Lägg de två flätorna på en papperstäckt plåt och låt jäsa upp i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda till lagom färg i ca 20 minuter. Låt kallna i bakduk. Flätan kan frysas.