Du behöver
- 3 st filodeg ark
- 2 msk smält smör (30 g fast fett)
- 1 st päron med skalet kvar
- 1 dl lingon halvtinade
- 0.5 msk råsocker strö-
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Lägg första arket på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla sparsamt med smöret. (Du kan använda annat flytande fett, men vi tycker att smaken blir bättre med smör.)
2
Fortsätt med de andra två arken och pensla som föregående.
3
Skär ett medelstort päron i små bitar och blanda med lingon och råsocker.
4
Fördela päronblandningen ovanpå filodegsbädden och vik samman till en längd. Stick i degen på ovansidan med en gaffel så att fukten från fyllningen kan ånga bort.
5
Grädda till lagom färg i 15–20 minuter.
I ICAs frysdisk hittade vi filodeg, som framställts efter ett grekiskt recept i England, med 6 tunna ark, 24×50 cm, i varje förpackning. Du kan låta oöppnad förpackning tina i kylskåp över natten och sedan ta ut så många ark du behöver. Tillslut innerförpackningen väl och frys om. Filolängden bör ätas nygräddad.