Du behöver
- 1 st kyckling hel, ca 1,2 kg
- salt svartpeppar
- 1 msk smör
- 1 tsk soja
Fyllning:
0.5 st citron rivet skal
0.75 dl bladpersilja rosmarin och salvia, hackat
Sås:
2 dl sky + kycklingbuljong av fond
2.5 msk vetemjöl
2.5 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
salt och peppar
Ugn: 175°
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Skölj och torka av kyckling med hushållspapper. Salta och peppra utanpå och inuti kycklingen.
2
Blanda citronskal och örter och lägg 3/4 av blandningen i kycklingen. Gnid resten runt om kycklingen. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form. Pensla med smör & rapsolja blandat med soja.
3
Stek kycklingen i nedre delen i ugnen, ca 1 timme. Kontrollera att köttsaften är klar utan röda inslag.
4
Sila skyn i en kastrull och tillsätt kycklingbuljong så att det blir ca 2 dl. Vispa samman vetemjöl och matlagningsgrädde till en redning, rör ned i skyn. Koka upp och sjud såsen 3 minuter under omrörning. Smaka av med soja, salt och peppar.
5
Servera kycklingen med sås, potatis och någon kokt grönsak. Inlagd gurka och gelé är gott till.