Du behöver

  • 1.5 kg gädda hel färsk, urtagen
  • 1 st pepparrot tub riven
  • 1 st dill (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • vatten
  • 3 dl kaffegrädde
  • champinjoner Färska
  • sallad
  • potatis

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Låt huvudet på fisken sitta kvar och fjälla av noga med en kniv. Gnid in insidan av fisken med ca hälften av pepparoten och utsidan med saltet.

2
Skiva smöret i en stor ugnsform och lägg fisken ovanpå. Smula resten av pepparoten i formen och lägg några dillkvistar runt om fisken. Slå på en bottenskyla vatten. Sätt in i ugn, 225 grader, i ca 30 minuter. Kolla vattnet i formen efter halva tiden, det får inte steka bort helt, slå då på mer.

3
När fisken är nästan klar, slås spadet från ungsformen av i en kastrull och kokas samman med grädden, smaka av med salt. Lägg upp fisken, utan huvud, på ett fat och ta försiktigt bort skinnet på ovansidan. Garnera ev med några dillkvistar.

4
Serveras med pressad kokt potatis, färsk sallad och färska skivade champinjoner. Det sammankokta spadet och grädden fungerar som sås.