Du behöver
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 0.25 tsk salt
- 0.5 dl socker
- 1 st äggula
- 9 dl vetemjöl
Fyllning 1:
2 dl marsankräm (2 dl mjölk och 5 msk pulver)
Fyllning 2:
75 g smör
4 msk socker
2 tsk kanel
Garnering:
0.5 dl russin eller flagad mandel
Det här behövs till ca 10 bitar:
Gör så här
1
Smält fettet och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut med jästen.
Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda tills degen släpper kanterna i matberedaren eller bordet.
Låt jäsa i 30 min.
Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda tills degen släpper kanterna i matberedaren eller bordet.
Låt jäsa i 30 min.
2
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 2 delar, den ena ska vara 1/3 och den andra 2/3.
Kavla ut den mindre delen till en platta lite större än botten på en 25 cm pajform. Lägg plattan i den smörade formen. Bred marsankrämen över plattan.
Kavla ut den mindre delen till en platta lite större än botten på en 25 cm pajform. Lägg plattan i den smörade formen. Bred marsankrämen över plattan.
3
Kavla den andra degbiten till 20x40cm och bred fyllning nummer 2 över denna. Rulla sedan ihop den och skär i 4 cm stora bitar. Lägg dessa på marsankrämen.
Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Pensla med äggvitan.
Strö över russin eller mandel.
Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Pensla med äggvitan.
Strö över russin eller mandel.
4
Grädda i 200 grader i 40 min.
Efter cirka 25 min kan man med fördel lägga folie över kakan så den inte blir så svart.
Efter cirka 25 min kan man med fördel lägga folie över kakan så den inte blir så svart.