Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g räkor med skal
250 g laxfilé rökt
50 g ärter djupfrysta
100 g ost lagrad i tärningar
0.5 dl hackad dill
3 st ägg
3 dl gräddmjölk
salt och peppar

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
150 g räkor
stenbitsrom
dill citron

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den ligga kallt och vila ca 30 minuter.

2
Ta undan ca 1/5 av degen och tryck ut resten i en pajform. Nagga bottnen. Sätt en kant av aluminiumfolie runt och låt pajformen vila kallt på nytt, ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.

4
Skala räkorna och halvera dem. Tärna laxen. Tina ärterna.

5
Lägg ärterna i botten på det förgräddade pajskalet. Fyll på med räkor, lax, hackad dill och osttärningar. Vispa samman äggen med gräddmjölk, salt och peppar. Häll det över pajen.

6
Kavla ut resterande deg och sporra ut längder. Lägg dem som ett rutmönster över pajen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har stelnat.

7
Garnera med skalade räkor, stenbitsrom, dill och citron.


Kommentar:
Sås till pajen:
Extra festlig blir pajen med en sås till. Rör samman 3 dl crème fraiche med 100 g stenbitsrom och 1/2 dl finhackad dill.