Du behöver
- 3 dl grovt rågmjöl
- 1 l rågsikt
- 0.5 dl smör
- 2 tsk salt
- 0.5 dl brödsirap
- 2 tsk anis stött
- 2 tsk fänkål stött
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 37
Pensling:
1 msk sirap
0.5 dl vatten kokande
Ugn: 225º
Det här behövs till 4 kakor:
Gör så här
1
Häll grovt rågmjöl och det mesta av rågsikten i degbunken till köksmaskinen med degkrokarna monterade. Tillsätt smör & rapsolja, salt, brödsirap, anis, fänkål och smulad jäst.
2
Tillsätt den ljumma mjölken och arbeta ihop allt till en smidig deg, ca 10 minuter. Strö över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela den i fyra delar. Forma dem till runda bullar och kavla ut dem till runda kakor. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
4
Gör runda hål i mitten med ett mått och nagga kakorna med en nagg eller gaffel. Täck över dem med bakduk och låt kakorna jäsa 30 minuter.
5
Blanda sirap och hett vatten. Pensla kakorna med siraps- och vattenblandningen. Grädda kakorna ca 12 minuter i mitten av ugnen.