Du behöver

  • 6 dl vetemjöl fullkorn för kakor och bröd
  • vetemjöl ca 6 dl
  • 1 dl strösocker
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg stort
  • 2 tsk kardemumma stött
  • 50 g mandelspån
  • 100 g russin
  • 100 g tropical mix Parrot
  • 125 g smör mjukt
  • 3 dl mjölk

Pensling:

1 st äggula
1 krm salt

Ugn: 225º

Det här behövs till 2 kakor:

Gör så här

1
Lägg nästan allt vetemjöl fullkorn och vetemjöl, socker, smulad jäst, salt, ägg, kardemumma, mandelspån, russin och tropical mix i degbunken till köksmaskinen med degkrokar monterade. Blanda alltsammans.

2
Tillsätt smöret i klickar och den ljumma mjölken. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.

3
Ta upp degen på bakbord. Arbeta ihop degen tills den är smidig. Dela degen i två delar och forma dem till runda bollar. Kavla ut dem till ca 2 cm tjocka kakor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

4
Klipp ca 2 cm djupa jack i kanten runt om och små 1 cm stora jack ovanpå hela kakan med jämna mellanrum. Låt kakorna jäsa ca 30 minuter under bakduk.

5
Vispa äggulan med saltet och pensla sedan kakorna två gånger, så att de blir blanka. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen, ca 20-25 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Skär upp kakan i bitar innan serveringen.