Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 st krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödsirap
  • 2 msk flytande margarin
  • 4 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 10 dl special

Pensling och garnering:

vatten sesamfrön

Ugn: 200

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm tomatkrosset tillsammans med vatten till fingervärme. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt salt, sirap och matfett. Rör om. Tillsätt grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Dela varje bit i tre lika stora delar och rulla ut dem till längder. Fläta ihop tre och tre. Vik in ändarna.

4
Lägg flätorna i smorda avlånga formar som rymmer ca 1 1/2 liter. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla med kallt vatten och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp ur bröden och ställ tillbaka dem på gallret i ugnen ca 5 minuter så att de blir torra på sidytorna.

6
Låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.