Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • vatten ca 2 msk kallt
  • 1 krm salt

Fyllning:

600 g tomater
2 st gula lökar
1 msk timjan hackad färsk
salt och peppar
2 dl grädde
2 st ägg
150 g västerbottensost

Garnering:

färsk timjan

Ugn: 175°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och sätt en remsa aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Ta bort folien.

3
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Krydda med timjan och lite salt och peppar. Fördela det i det förgräddade pajskalet.

4
Skiva tomaterna och lägg dem i ett vackert mönster över löken. Strö osten ovanpå.

5
Vispa samman grädde och ost, lite salt och peppar. Häll det över tomaterna.

6
Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och allt har fått fin färg. Strö över lite färsk timjan.


Kommentar:
Tomaterna smakar bäst om de förvaras i rumstemperatur, men de blir då snabbt övermogna, så köp bara den mängd som du behöver.