Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör eller margarin
- vatten ca 2 msk kallt
- 1 krm salt
Fyllning:
600 g tomater
2 st gula lökar
1 msk timjan hackad färsk
salt och peppar
2 dl grädde
2 st ägg
150 g västerbottensost
Garnering:
färsk timjan
Ugn: 175°
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Finfördela matfettet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och sätt en remsa aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Ta bort folien.
3
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Krydda med timjan och lite salt och peppar. Fördela det i det förgräddade pajskalet.
4
Skiva tomaterna och lägg dem i ett vackert mönster över löken. Strö osten ovanpå.
5
Vispa samman grädde och ost, lite salt och peppar. Häll det över tomaterna.
6
Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och allt har fått fin färg. Strö över lite färsk timjan.
Tomaterna smakar bäst om de förvaras i rumstemperatur, men de blir då snabbt övermogna, så köp bara den mängd som du behöver.