Du behöver

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning:

aprikosmarmelad eller tropisk marmelad

Vaniljkräm:

2 st gelatinblad
2 dl matlagningsgrädde
2 st äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
2.5 dl vispgrädde

Garnering:

50 g mandelspån rostade
jordgubbar ca 1 liter färska

Gelé:

1 dl gelésocker multi
1.5 dl vatten
1.5 st karamellfärg droppar röd

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 12 bitar:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt till kakan. Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Rör om så att allt blandas.

2
Häll smeten i smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills kakan känns torr.

3
Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna. Dela den kalla kakan i tre bottnar.

4
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5–6 minuter.

5
Vispa samman matlagningsgrädde, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda till en tjock kräm under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Krama vätskan ur gelatinbladen. Rör ner dem i krämen och låt dem smälta i krämen. Låt krämen kallna.

6
Vispa grädden till fast skum tillsammans med vaniljsocker. Rör ner det i den kalla krämen. Låt krämen stå kallt och stelna någon timme.

7
Bred ett tunt lager vaniljkräm över de två bottnarna och bred marmelad ovanpå. Lägg samman dem med den fria bottnen överst. Bred resterande kräm över och runtom kakan. Tryck fast mandelspånen runt kanten.

8
Ansa jordgubbarna och halvera dem. Lägg dem ovanpå vaniljkrämen.

9
Blanda gelésocker multi och vatten i en kastrull. Låt det koka ½–1 minut. Tag kastrullen från värmen och rör i karamellfärg. Låt gelén stelna lite. Skeda gelén över jordgubbarna. Förvara tårtan kallt tills den ska serveras.