Du behöver

  • lasagneplattor ca 12 gröna
  • 2 tsk smör
  • 3 dl gratängost

Kräftsås:

1 st gul lök hackad
1 st vitlöksklyfta hackad
1 st morot hackad
100 g champinjoner i bitar
3 st stjälkar selleri hackade
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 msk vetemjöl
500 g tomater krossade
1 st fiskbuljongtärning
salt och peppar
500 g kräftstjärtar i lag avrunnen vikt
1 st dill fryst

Bechamelsås:

50 g smör
0.75 dl vetemjöl
1 l mjölk het
salt och peppar

Ugn: 175º

Det här behövs till 4-6 port:

Gör så här

1
Fräs hackad lök, vitlök, morot, champinjoner och selleri i olivolja i gryta, utan att det tar färg.

2
Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt vetemjöl och rör om. Späd med krossade tomater och smulad fiskbuljongtärning. Smaka av med salt och peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Rör ner kräftstjärtarna och dillen i såsen och låt den bli het.

3
Smält smöret till bechamelsåsen i en stor kastrull, utan att det tar färg. Vispa ut mjölet i smöret till en slät redning. Späd med het mjölk, lite i taget och vispa så att såsen blir slät. Låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
Smöra en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja med att lägga ett lager bechamelsås, ett lager lasagneplattor och ett lager kräftsås.

5
Fortsätt att varva lasagneplattor, bechamelsås och kräftsås. Avsluta med bechamelsås och riven ost. Grädda lasagnen i ugnen, ca 20 minuter. Servera med sallad.


Kommentar:
Lasagnen kan göras helt klar. Kyl den och ställ sedan in lasagnen i kylskåp eller packa ner den i kylväskan. Värm hela lasagnen i ugn eller i bitar på tallrik i mikro.