Du behöver
- 1 kg fisk t ex lax, kolja, sej, havskatt, marulk, kummel, abborre, gädda
- 250 g räkor med skal
- 500 g musslor med skal
- 2 st gula lökar grovhackade
- 1 st vitlöksklyfta finhackad
- 1 msk olivolja
- 1 st tomater krossade 500 g
- 1.5 l fiskbuljong
- 1 tsk timjan eller fänkål
- 1 tsk citron rivet skal
- 0.5 dl dill hackad
- 0.5 dl vermouth torr
- salt och peppar
Aioli:
1 st äggula
2 tsk vinäger eller citronsaft
1 krm salt
1.5 tsk fransk senap
0.25 krm vitpeppar nymald
1.5 dl olja
2 st vitlöksklyftor rivna
Se till att alla ingredienser till aiolin har samma temperatur, annars kan den lätt skära sig.
Om den skär sig – tillsätt 1 msk hett vatten under kraftig vispning.