Du behöver

  • 1 kg fisk t ex lax, kolja, sej, havskatt, marulk, kummel, abborre, gädda
  • 250 g räkor med skal
  • 500 g musslor med skal
  • 2 st gula lökar grovhackade
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 st tomater krossade 500 g
  • 1.5 l fiskbuljong
  • 1 tsk timjan eller fänkål
  • 1 tsk citron rivet skal
  • 0.5 dl dill hackad
  • 0.5 dl vermouth torr
  • salt och peppar

Aioli:

1 st äggula
2 tsk vinäger eller citronsaft
1 krm salt
1.5 tsk fransk senap
0.25 krm vitpeppar nymald
1.5 dl olja
2 st vitlöksklyftor rivna

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Blanda äggula, vinäger, salt, senap och vitpeppar i en skål. Vispa samman med elvisp eller med mixerstav. Tillsätt olja i en jämn stråle tills blandningen tjocknar. Tillsätt vitlöken och rör om. Smaka av och lägg upp i en skål. Förvara aiolin i glasburk med lock i kylskåp.

2
Fräs lök och vitlök i olja i en stor gryta. Tillsätt tomater, fiskbuljong, timjan och citronskal. Låt sjuda 10 minuter.

3
Kontrollera att musslorna är hela och levande. Knacka de lätt i bänken och kolla att de sluter sig, då är de OK. Lägg ner dem i soppan och låt den koka upp.

4
Skär fiskfiléerna i bitar. Lägg dem i soppan och låt de sjuda, ca 3 minuter. Smaka av soppan med torr vermouth, salt och peppar. Servera soppan med vitt bröd och aioli.


Kommentar:
Se till att alla ingredienser till aiolin har samma temperatur, annars kan den lätt skära sig.
Om den skär sig – tillsätt 1 msk hett vatten under kraftig vispning.