Du behöver

  • 1 st majskyckling ca 1,3 kg
  • 2 st vitlöksklyftor hackade
  • 1 st lime rivet skal
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 2 msk smör smält

Sås:

sky silad från stekningen
2 dl hönsbuljong av tärning
2 msk idealmjöl
0.5 st lime pressad saft
2 dl vispgrädde
salt peppar

Ugnsrostade rotfrukter:

3 st palsternackor
4 st persiljerot
3 st morötter
1 msk smör smält
2 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar nymald
1 msk färsk rosmarin hackad
1 dl oliver svarta med kärnor

Ugn: 225º

Det här behövs till 4-5 port:

Gör så här

1
Gnid in kycklingen med vitlök, limeskal, rosmarin, salt och peppar. Krydda även inuti kycklingen.

2
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och pensla den med smält smör. Stek kycklingen ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Kontrollera att färgen på köttsaften är klar.

3
Skala och skär rotfrukterna i avlånga bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över det smälta smöret, strö på salt, peppar och rosmarin och stek rotfrukterna i ugnen tillsammans med kycklingen. Rör om rotfrukterna någon gång under stektiden. De är klara efter 20-30 minuter. Känn efter så att de är lagom mjuka! Vänd ner oliverna.

4
Sila skyn från stekningen av kycklingen i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong, idealmjöl, limesaft och grädde. Vispa ihop och koka under omrörning, ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera kycklingen med de ugnsrostade rotfrukterna och gräddsåsen.