Du behöver
- 2 kg lammstek benfri
- 2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 st vitlöksklyfta
- citron skal av 1/4 citron
- 150 g apetina gourmet
- 1 msk crème fraîche
- 1 st äggula
- 2 msk timjan färsk hackad
- tomater ca 6-8 marinerade soltorkade
- olivolja
- 1.5 dl vatten
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 8 port:
Gör så här
1
Bena ur lammsteken eller be om hjälp i affären. Krydda steken med lite salt.
2
Skala och finhacka vitlöken. Finhacka det gula på citronskalet. Grovhacka tomaterna.
3
Mosa osten tillsammans med crème fraiche och äggula, gärna i en matberedare. Tillsätt timjan, citronskal och vitlök. Mosa till en slät smet.
4
Fyll den urbenade lammsteken med ostkrämen. Strö över tomathacket. Rulla samman steken och bind upp den med krympt bomullssnöre.
5
Gnid in steken med olivolja och resterande salt och peppar. Lägg steken i en liten långpanna. Stick in kött-termometer i den tjockaste delen.
6
Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för nästan genomstekt kött, ca 1 1/2 timme. Häll i vattnet mot slutet av stektiden. Ös steken en gång med skyn.
7
Låt steken vila ca 15 minuter insvept i aluminiumfolie innan du skär upp köttet. Sila eventuellt skyn och bjud den tillsammans med steken.