Du behöver

  • 2 kg lammstek benfri
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • citron skal av 1/4 citron
  • 150 g apetina gourmet
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 st äggula
  • 2 msk timjan färsk hackad
  • tomater ca 6-8 marinerade soltorkade
  • olivolja
  • 1.5 dl vatten

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Bena ur lammsteken eller be om hjälp i affären. Krydda steken med lite salt.

2
Skala och finhacka vitlöken. Finhacka det gula på citronskalet. Grovhacka tomaterna.

3
Mosa osten tillsammans med crème fraiche och äggula, gärna i en matberedare. Tillsätt timjan, citronskal och vitlök. Mosa till en slät smet.

4
Fyll den urbenade lammsteken med ostkrämen. Strö över tomathacket. Rulla samman steken och bind upp den med krympt bomullssnöre.

5
Gnid in steken med olivolja och resterande salt och peppar. Lägg steken i en liten långpanna. Stick in kött-termometer i den tjockaste delen.

6
Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för nästan genomstekt kött, ca 1 1/2 timme. Häll i vattnet mot slutet av stektiden. Ös steken en gång med skyn.

7
Låt steken vila ca 15 minuter insvept i aluminiumfolie innan du skär upp köttet. Sila eventuellt skyn och bjud den tillsammans med steken.