Du behöver

  • 2 st burkar matjesfiléer
  • 9 st potatis kokta
  • 3 st hårdkokta ägg

Gratängsås:

1 st lök liten gul
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
mjölk ca 4 dl
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl riven ost

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Låt sillfiléerna rinna av väl. Skär dem i mindre bitar. Skiva potatisen. Skala och hacka äggen grovt.

2
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i matfettet. Strö över mjölet och späd med mjölk. Låt såsen sjuda under omrörning ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
Varva potatis, ägg, sill och sås i en smord eldfast form. Avsluta med sås. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills gratängen har fått fin färg och är genomvarm.